ISTORICUL PAROHIEI NOASTRE
Numele parohiei și protopopiatului din care face parte:
Parohia Sfânta Treime, Protopopiatul Misionar de Nord
Numele localității și toponimie
Logroño, capitala provinciei La Rioja și a regiunii autonome La Rioja.
Originea numelui orașului Logroño este, ca în cazul multor alte localități, necunoscută. Numele de Lucronio este menționat pentru prima oară într-un document în 965 pentru care García Sánchez de Pamplona donează locul, așa numit, Mănăstirii San Millán. În statutul din 1095 apare sub numele de Logronio, exceptând o situație unde este denumit iilo Gronio. Teoria cea mai acceptată sugerează că numele este o romanizare târzie prin prefixarea articolul "LO / illo" la vechiul nume de loc Gronio / Gronno, cuvânt de origine celtica însemnând ”vadul” sau ”pasajul”. Se crede că acest nume s-a datorat utilizării frecvente a locului pentru a traversa fluviul Ebru. Alți istorici au propus teorii alternative, ca o posibilă derivare din Lucus Brun / Lucus Beronius ("loc sacru în pădurea Beron"). Rodrigues de Lama apără etimologia celtică, așa cum este descrisă mai sus, menționând și o altă sursă în care, în 1594 apare scris Lo Groño.
PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII
Situată in nordul Spaniei, capitala Regiunii Autonome La Rioja (coordonate: Latitudine: 42º 27 '56.6 "N Longitudine: 2 ° 26' 20.4" O), la o distanță de 334 km de Madrid, capitala țării.
Din secolul al XI-lea, Logroño devine puternic și privilegiat prin locația geografică a orașului. Din fericire, atât aspectul economic și cultural, apropierea de Ebru și decizia regelui Sancho de Navarra de a trece Logroño în itinerariul pelerinilor până la Compostela, face din aceasta cea mai importantă cale de comunicare a Europei Medievale. Încă de atunci, regiunea riojană era un centru de influență de prim rang, grație mănăstirilor și personalităților sale ca San Millan de la Cogolla, Santo Domingo de la Calzada și Gonzalo de Berceo.
Dacă până în 1095, localitatea a fost un sat de dimensiuni reduse, astăzi Logroño are o suprafață de 79,57 km pătrați și concentrează cea mai mare densitate a populației din regiune, aproximativ 140.000 de locuitori. Creșterea densității populației se datorează în principal migrației din alte regiuni ale provinciei.
În 1833 devine capitala Provinciei Logroño iar din 1982 este capitala Regiunii Autonome La Rioja, astăzi fiind cea mai mică dintre cele 17 regiuni autonome spaniole, însă una dintre cele mai bogate, luând în calcul venitul pe cap de locuitor, datorat dezvoltării agriculturii și industriei. Cea mai importantă ramură este cea viticolă, fiind recunoscută pe plan mondial.
Sărbătoarea principală a orașului este San Mateo (21 septembrie) și este corelată cu începutul recoltei, când i se oferă Fecioarei de Valvanera primii struguri și primul must.
Din punct de vedere cultural, municipalitatea organizează frecvent spectacole și sărbători pentru a menține vie tradiția, istoria și spiritul orașului și a regiunii. Agenda este disponibilă pe www.logrono.es.
ACTIVITĂȚI CULTURALE ÎN TRECUT ȘI ÎN PREZENT
Activitatea culturală
Activități catehetice Din anul 2003 se desfășoară activități catehetice, sub îndrumarea preotului paroh Vasile Magnet, de două ori pe săptămână. În timpul Sfintei Liturghii, coordonarea le revine doamnelor profesoare iar joia și sâmbăta, preotului paroh.
Activitatea unor asociații sau organizații religioase:
- Asociația „Românilor din La Rioja”, înființată in anul 2004
- Asociația „Sfânta Treime”, înființată în anul 2007
Cele doua asociații se ocupă de distribuirea alimentelor și ajutoarelor către familiile nevoiașe din parohie, sprijină membrii comunității de români ortodocși în relația cu oficialitățile române și spaniole, organizează pelerinaje la locurile sfinte, diferite activități cu copiii etc. Activitățile au fost și sunt susținute de voluntari, membri ai parohiei.
- Frăția de Tineret NEPSIS LOGROÑO (înființată în aprilie 2015) Nr. membri la înființare: 19
Activități:
- Ateliere de discuții pe teme de comunicare sănătoasă și conduită creștină.
- Activități și discuții pentru cunoașterea tradiției strămoșești.
- Sesiuni de învățare a Limbii și literaturii române, dicție, istoria românilor.
- Corul Parohiei Logroño, format din 26 de persoane (tineri Nepsis și adulți din Parohia noastră).
- Foaia parohială și alte publicații
Parohia a colaborat cu ziarul ”Român în lume” (înființat în perioada 2002-2003), cu publicația ”Foaia Sfântului Ioan Casian”, care actualmente este ”Revista Apostolia” a Mitropoliei Occidentale și Meridionale și cu alte publicații locale (ex. Cotidianul ”La Rioja”)
- Corul nostru s-a înființat odată cu parohia, în anul 2002. Membrii sunt enoriași ai parohiei.
- Biblioteca parohială
A fost înființată cu sprijinul enoriașilor. Biblioteca parohială conține volume din diferite domenii de interes (cărți duhovnicești, având ca autori marii duhovnici ortodocși, proză, poezie, artă).
- Muzeul parohial
Înființat în anul 2014, are caracter predominant tradițional românesc. Exponatele sunt obținute din donații ale enoriașilor din diferite zone ale României.
- Tabere cu tinerii
La apelul Episcopiei și sub îndrumarea preotului paroh, tinerii au participat la taberele din Lérida, Spania.
- Pelerinaje organizate de Parohie
• 2009 Vizitarea Parohiei Acoperământului Maicii Domnului din Bayonne Biarritz, Franța
• 2010 Catedrala Notre Dame din Amiens, pelerinaj la Sfintele Moaștele ale Sfântului Ioan Botezătorul.
• 2011 Vizitarea Parohiei Ortodoxe Române ”Sfinții Trei Ierarhi și Sfântul Ioan Casian ”, din Marsilia, Franța
• 2013 Vizitarea Parohiei Ortodoxe Române ”Sfinții Trei Ierarhi și Sfântul Ioan Casian ”, din Marsilia, Franța
- Concursuri
Concursuri specifice de Ziua Copilului (desene pe asfalt, concurs de desene),
Diferite întreceri sportive între tinerii din parohia noastră.
Activitatea filantropică (donații, colecte)
- Colecte de bani, de câte ori a fost necesar, pentru repatrierea unui număr semnificativ de credincioși aflați în imposibilitatea financiară de a se reîntoarce în țară, repatrierea trupurilor neînsuflețite, ajutoare bănești pentru cazuri sociale si medicale grave (familii numeroase fără venituri, operații costisitoare).
- Colecte de alimente neperisabile, îmbrăcăminte, încălțăminte pentru zonele afectate de calamități naturale, din România. Alimentele care se distribuie de către asociațiile afiliate parohiei sunt preluate de către aceasta de la Banca de Alimente.
- Participarea și sprijinul la întemeierea Parohiei Calahorra, în relația cu autoritățile spaniole, cu ajutor bănesc, donații de veșminte preoțești și alte obiecte de cult.
- Colecte pentru construirea Catedralei Ortodoxe din Madrid.
- În prezent, Parohia Logroño contribuie financiar la întreținerea Parohiei Soria.
Surse bibliografice: - Gordón Peral María Dolores (coord.) Toponimia de España. Estado actual y perspectivas de la investigatión, Ed. Patronymica Romanica, pag. 145 - Primăria Logrono, portal web
Niciun comentariu:
Comentariile noi nu sunt permise.